Pensjonssparing- selvstendig næringsdrivende

Som en selvstendig næringsdrivende har man ofte ikke tilgang til tradisjonelle pensjonsordninger som ansatte i en bedrift har. Dette betyr at man selv må ta ansvar for å sikre sin egen økonomiske trygghet i pensjonsalderen. Ved å spare til egen pensjon kan selvstendig næringsdrivende sikre en stabil og forutsigbar økonomi også etter at man har avsluttet sin yrkesaktive karriere.

Bedre pensjon for deg og fradrag for bedriften

En pensjonsordning er et viktig bidrag til økonomien din som pensjonist, samtidig som den gir bedriften gode fradragsmuligheter. Både sparebeløpet og kostnadene kan trekkes ifra næringsinntekten. Dette kan gi en skattebesparelse på inntil halvparten av innbetalingene til pensjonssparingen. Hvor mye du reduserer skatten med, avhenger av marginalskatten din.

Du må ha høy nok inntekt

Vi anbefaler i utgangspunktet innskuddspensjon kun for personer med høy inntekt (over 7,1 G) og generelt god økonomi.

Vi samarbeider med Nordea Liv om salg av innskuddspensjon til våre bedriftskunder. Nordea Liv er en del av Nordeakonsernet, og en stor aktør i markedet. Les mer om vår avtale mer Nordea Liv her

Har du lønn under 7,1 G anbefaler vi sparing i IPS eller annen sparing. Les mer om dette  her.

Lønn under 7,1 G?

Da anbefaler vi sparing i IPS eller langsiktig fondssparing. Klikk på knappen nedenfor og les mer om hva vi kan tilby deg. Vi hører også gjerne fra deg dersom du ønsker hjelp til å finne de beste løsningene for deg og din situasjon.

Les mer

Dette er innskuddspensjon

Alderspensjon

I følge loven om innskuddspensjon kan selvstendig næringsdrivende sette av inntil 7 % av brutto næringsinntekt inntil kr 1 423 440 (12 G) til pensjonssparing. G står for grunnbeløpet i folketrygden og justeres 1. mai hvert år.

Hvordan forvaltes pensjonsinnskuddet?

Innskuddet plasseres i den investeringsprofilen du velger. Vår samarbeidspartner Nordea Liv har tre anbefalte fondspakker: Nordea Liv Bærekraft Valutasikret, Aktiva Bedrift og Nordea Liv Indeksforvaltning Valutasikret.


Vi betaler innskuddene ved arbeidsuførhet

Ved uførhet betaler vår samarbeidspartner Nordea Liv pensjonsinnskuddet så lenge uførheten varer. For å få innskuddsfritak må du ha vært minst 20 % sykemeldt i 12 måneder sammenhengende. Størrelsen på fritaket beregnes ut fra graden av uførhet, og opphører senest ved 67 år. Det kreves ingen helseopplysninger ved etablering av innskuddsfritak, men det er krav om full arbeidsdyktighet. 

Utbetaling av pensjon

Ved nådd pensjonsalder: Pensjonskapitalen og avkastningen benyttes til årlig alderspensjon. Alderspensjonen utbetales fra pensjonsalder og i minimum 10 år, men utbetalingstiden må minst vare til 77 år. 

Ved død: Ved dødsfall skal pensjonskapitalen først benyttes til å sikre pensjon til barn du forsørger eller plikter å forsørge (opptil 1 G pr. barn pr. år), deretter ektefelle, registret partner eller samboer. Barnepensjon opphører ved 21 år. Dersom du ikke etterlater deg barn under 21 år, ektefelle, registrert partner eller samboer, skal pensjonskapitalen utbetales som engangbeløp til dødsboet.  

Valgfrie tilleggspensjoner

I tillegg til alderspensjon kan du inkludere uførepensjon, ektefelle- og samboerpensjon og barnepensjon i pensjonsavtalen.


Dine fordeler med å spare til pensjon

Bedre pensjon

Økt fleksibilitet

Spar skatt i spareperioden

Ved nådd pensjonsalder
- Pensjonsutbetalingen beskattes som pensjonsinntekt
- Lavere trygdeavgift og marginalskatt
- Ingen formueskatt
 

Når er fristen for å få fradrag for fjoråret?

Sparingen kan tilbakedateres. Hvis innbetalingen gjøres før regnskapsfristen 31. mars, kan du få fradrag for fjoråret. 

Hva skal jeg sette som lønnsgrunnlag?

Det mest praktiske for selvstendig næringsdrivende er å benytte fjorårets inntekt som lønnsgrunnlag, siden lønnen ofte er kjent først mot slutten av året. 

Hvordan registrerer jeg skattefradraget?

Fradraget føres inn i næringsoppgaven. Oppgi pensjonssparingen under "annen utgift" og dokumenter innbetalingen. Merk: Vår samarbeidspartner Nordea Liv sender ikke inn rapporter om frivillig pensjonssparing til ligningsmyndighetene. Det er derfor viktig å oppgi dette på egenhånd. 

Innboforsikring

Dersom noe skulle skje...

I tillegg til pensjonssparing, er det svært viktig å sørge for at dere har de riktige personforsikringene dersom noe uforutsett skulle skje. Har du da forsikringer som sikrer deg og dine nærmeste? Ønsker du hjelp av en rådgiver til å få bedre oversikt over hva du har og evt. trenger?

Les mer