Hva skjer om noen av dine nærmeste dør?

Det er flere ting som må ordnes når en av dine nærmeste dør. Vi har her samlet en del informasjon om hva som skjer med avdødes kundeforhold i banken, hva du må gjøre, og hva banken gjør med dødsboet. 

Hva gjør banken?

Når en person er meldt død til Folkeregisteret, stenger vi de fleste av kundeforholdene hos oss. Vi er som bank forpliktet til å sikre midlene i boet slik at arveoppgjøret kan gjennomføres. 

Banken har taushetsplikt, også på vegne av den avdøde, og kan derfor ikke gi ut opplysninger om boet uten at de rette fullmaktene er på plass fra Tingretten. 

Pass på å skaffe deg tilstrekkelig informasjon om boet og hva som må gjøres, slik at du som arving kan velge den skifteformen som passer dere. Valg om skifteform må meldes til retten innen 60 dager etter dødsfallet. 

 

Hva skjer med konto og tjenester i banken?

  • Alle fullmakter for andre med tilgang blir fjernet. Dette gjelder selv om du som arving har hatt fullmakt tidligere. 
  • Banken stenger kort, nettbank og BankID som tilhører den avdøde. Dette er personlig og skal derfor ikke benyttes av andre. 
  • Faste betalingsavtaler, eFaktura og AvtaleGiro stoppes og slettes. Leverandører med betalingskrav vil vanligvis endre til papirfaktura i posten. Eventuelle avtaler med leverandører må avsluttes direkte med dem. 
  • Fast trekk til lån i banken fortsetter som normalt. 
  • Kontoer er åpne for innskudd. 
  • Faktura for begravelsen kan dekkes av boet før skifteattesten er på plass. Vennligst merk fakturaen tydelig med navnet til den avdøde. Utgifter til gravstein dekkes ikke. 

Hva trenger banken?

Banken trenger de rette dokumentene for at de etterlatte skal få tilgang til midlene i boet. Vi trenger følgende skjemaer: 

  • Uskifteattest eller skifteattest. Informerer om hvem som er arvinger i dødsboet. 
  • Fullmaktsskjema for arvinger. Dersom det er flere arvinger og én av dere skal gjøre opp boet på vegne av de andre. 
  • Gyldig legitimasjon. For arvinger som ikke allerede er registrert som bankkunde hos oss. 

Dokumentene kan sendes med post eller leveres personlig på et av bankens kontorer. 

Du finner skjemaene hos tingretten.

Postadresse til banken

Drangedal Sparebank

Strandgata 8

3750 Drangedal

 

Hva må du gjøre?

Kontakt begravelsesbyrå

Ta kontakt med et begravelsesbyrå etter dødsfallet. De vil hjelpe deg med ulike oppgaver knyttet til dødsfallet og varsle tingretten. 

Fra tingretten får du informasjon om praktiske forhold, og må deretter ta stilling til hvordan boet skal gjøres opp. 

Få oversikt over gjeld og formue

Det er viktig at du som arving får oversikt over avdødes gjeld og formue, slik at du kan ta stilling til hvordan dødsboet skal håndteres. For å få oversikt trenger du en formuesfullmakt, som du får av tingretten. 

En formuesfullmakt gir deg oversikt over hva slags formue og gjeld den avdøde har i banken. 

Formuesfullmakten kan du også bruke overfor Skatteetaten for å få ytterligere opplysninger. 

Levere fullmakten til banken

Når du har mottatt formuesfullmakten, må du levere den til banken for å få ut opplysninger. Du får da en oversikt over avdødes gjeld og formue, samt kontoinformasjon tre måneder før dødsdato. 

Deretter kan du velge om du vil overta boet med privat skifte. 

Velg hvordan boet (arv og gjeld) skal skiftes

Med skifte mener vi oppgjør og fordeling av boet. Som arving må du ta stilling til skifteform og hvordan boet skal gjøres opp. 

Det finnes ulike skifteformer å velge mellom: 

  • Uskifte – Ektefelle eller samboer overtar avdødes gjeld og midler uten å skifte med andre arvinger. 
  • Privat skifte – Dødsboet deles mellom arvingene. Minst én arving må ta ansvar for gjelden til den avdøde. 
  • Privat oppgjør – I dødsbo med liten eller ingen verdi, kan tingretten gi fullmakt til en person som disponerer midlene alene. 
  • Offentlig skifte – Dersom arvingene er uenige, det er tvil om hvem som er arvinger, eller ingen overtar boet til privat skifte, vil tingretten utnevne en bobestyrer (advokat) som forvalter boet. 

Tingretten sender ut skifteattest når type skifte er valgt. Skifteattesten viser alle arvinger og hvem som har overtatt ansvaret for avdødes gjeld og formue. 

Hvordan få tilgang til avdødes midler i banken?

For at du som arving skal få tilgang til avdødes midler, må banken få inn riktig dokumentasjon. Alle tidligere fullmakter og fremtidsfullmakter faller bort når en kunde dør. 

Banken trenger en kopi av skifteattesten. Er det flere arvinger, er det praktisk at én arving tar på seg ansvaret for skifteoppgjøret. Denne må da innhente skriftlig fullmakt fra de andre arvingene, samt kopi av legitimasjon fra hver fullmaktsgiver. 

Den som har blitt utnevnt til fullmektig, kan da signere på betalinger fra avdødes konto og gjøre opp kontoene. 

Det er ikke anledning til å få elektronisk tilgang til avdødes kontoer, av hensyn til personvern. Man kan åpne en ny konto på fullmektigen og overføre midlene dit for en enklere håndtering av booppgjøret. 

Hva gjør du med øvrige bankprodukter?
Har den avdøde aksjer som skal selges eller skifte eier, en aksjesparekonto som skal avsluttes, eller fondssparing som skal innløses, ber vi deg ta kontakt med en rådgiver i banken for videre veiledning. 
Hva skjer med forsikringene?

Dersom den avdøde har personforsikringer gjennom oss, viser vi til vår partner på forsikring, Frende Forsikring, for å lese mer om hva man må gjøre. 

Les mer hos Frende Forsikring. 

 

Har den avdøde skadeforsikring hos oss, vil de gjelde så lenge de blir betalt. Dette kan være forsikring på kjøretøy, bolig, innbo og reise. 

Ta kontakt med banken for å avklare hvordan forsikringene skal håndteres i forbindelse med oppgjøret. 

Bilde av pc

Ønsker du bistand?

Ta kontakt med vårt kundesenter for å avtale et møte. 

Avtaler du et møte, setter rådgiveren av nok tid:

  • Ta med alle de papirene du har 
  • Husk fullmakter fra andre arvinger 
Send e-post

Ofte stilte spørsmål

Hvor får vi skifteattest?
Du må ta kontakt med tingretten som tilhører fylket eller regionen der den avdøde var bosatt. Er du usikker på hva den heter, kan du gå inn på Norges domstoler og søke det opp der. 
Hva er forskjellen på privat og offentlig skifte?

Arvingene kan velge mellom privat og offentlig skifte og må sammen ta stilling til dette. Privat skifte er mest vanlig og som regel mindre kostbart. Privat skifte innebærer at arvingene selv gjennomfører skiftet og deretter fordeler verdiene i boet. 

I et offentlig skifte er det tingretten som tar hånd om skiftet. Denne formen er kostbar, og kostnadene belastes dødsboet. Er gjelden større enn verdiene i boet, eller arvingene er uenige om fordelingen, kan offentlig skifte anbefales. Ta kontakt med lokal tingrett der avdøde var bosatt hvis dere ønsker offentlig skifte av boet. 

Hva er forskjellen på skifte og uskifte?

Skifte innebærer at det foretas et oppgjør av boet. Skifteattest må utstedes, og målet er at dødsboet skal gjøres opp og arven fordeles mellom livsarvinger. Gjenlevende ektefelle har rett til å overta felleseie uskiftet med avdødes andre arvinger. Da blir oppgjør og fordeling av dødsboet satt på vent. Eventuelle særkullsbarn må gi samtykke til uskifte.

En uskifteattest trengs når dødsboet skal overtas av den avdødes ektefelle. 

Kan jeg få tilgang til avdødes konto via egen nettbank?
Av hensyn til personvern får man ikke tilgang til avdødes konto i egen nettbank. Ønsker man elektronisk tilgang til midlene, må man åpne en ny konto på den fullmektige og overføre midlene til den kontoen. 
Kan jeg få kontoutskrifter fra avdødes kontoer?
Alle arvinger som står nevnt på skifteattesten, har rett til å få informasjon om den avdødes kontoer, inntil tre måneder før dødsdato. Dette tas ut av banken og kan ikke hentes via avdødes nettbank. 
Min pensjon kommer inn på avdødes konto, hvordan får jeg tilgang til pengene?

Dersom kontoen som pensjonen/lønnen til den gjenlevende ektefellen/samboeren kommer inn på, står i den avdødes navn, vil kontoen i hovedsak sperres inntil skifteattest er levert. 

Dersom du kan dokumentere at du får pensjon/lønn innbetalt til avdødes konto, kan vi hjelpe med å overføre dette til din private konto. Dersom du ikke har egen konto, vil vi anbefale å åpne en ny konto i ditt navn og føre over dine midler dit. Husk å melde fra til avsender om ny konto for overføring. 

Hva skjer med bankforholdet om ingen overtar dødsboet?

Dersom den avdøde ikke har arvinger etter loven eller testament, skal nettoformuen gå til frivillig virksomhet til fordel for barn og unge. 

Slike dødsbo er regulert av arveloven §§ 76 og 77. 

Se mer i Arveloven.