Personlig økonomi

Det kan være tøft å takle økonomiske utfordringer, men det er viktig å huske at det finnes alternativer og løsninger. På denne siden har vi samlet noen råd for å få kontroll på økonomien din, samt en mal for budsjett som du kan bruke.

Synes du det er vanskelig å holde oversikten?

Bekymring kan være en tøff følelse å håndtere, spesielt når det kommer til økonomi. Men det er en løsning som kan hjelpe deg med å lindre disse bekymringene: kontroll. Å ha kontroll over økonomien din kan redusere bekymringene dine og gi deg mer trygghet i hverdagen.

Et budsjett er et flott verktøy for å oppnå denne kontrollen. Ved å lage et budsjett får du en tydelig oversikt over hvor pengene dine går hver måned. Du kan se hva du bruker mest penger på, og finne områder der du kan redusere kostnadene. Dette kan igjen hjelpe deg med å prioritere bort unødvendige utgifter og fokusere på det som er viktig.

Med et budsjett kan du også planlegge bedre. Du kan for eksempel forutse større utgifter som ferier, bursdager eller høytider, og sette av penger til dette på forhånd. Dette kan hjelpe deg med å unngå å bruke mer penger enn du har råd til, og dermed redusere stress og bekymring.

En annen fordel med et budsjett er at du kan identifisere sparemuligheter. Når du ser hvor pengene dine går hver måned, kan du finne ut områder der du kan kutte kostnadene og spare mer penger. Dette kan gi deg en større følelse av kontroll over økonomien din og redusere bekymringene dine.

Kort sagt, et budsjett kan hjelpe deg med å få kontroll over økonomien din og dermed redusere bekymringene dine. Ved å ha en tydelig oversikt over inntektene og utgiftene dine, kan du planlegge bedre og finne sparemuligheter. Dette kan gi deg en større trygghet og ro i hverdagen.

Tre enkle steg for å få kontroll over egen økonomi:

Få oversikt

Se gjennom forrige måned med bankutskrifter for å finne ut hvor mye penger du har tjent og brukt. Kategoriser utgiftene dine som faste, delvis faste eller variable.

Kutt utgifter

Finn ut hva du kan kutte ned på, som unødvendige abonnement eller for mye penger brukt på mat og klær. Bestem deg for hvor mye penger du vil bruke på hver kategori hver måned.

Spar penger

Vurder å spare noen kroner ved å erstatte utgifter med automatisk sparing. Hold deg til budsjettet ditt, og juster det etter behov.

Våre beste råd

Nedbetal gjeld

Hvis du har kredittkortgjeld, forbrukslån og boliglån, må du prioritere nedbetalingen i riktig rekkefølge. Bli kvitt den dyreste gjelden først, som er gjeld med høyest rente. Jo raskere du blir kvitt høy gjeld, jo lavere blir rentekostnadene.

Ha en bufferkonto

En bufferkonto er for uforutsette utgifter. Sett et mål om å ha en sum tilsvarende én til to måneders lønn på en konto, så har du penger hvis noe uventet skulle skje. Den enkleste måten å bygge en buffer på, er å spare jevnt og trutt. Sett opp faste overføringer fra lønnskontoen til en bufferkonto.

Les mer om kontoer her

Spar på sparekonto

Opprett en sparekonto og gi den et navn som beskriver hva den skal brukes til, for eksempel "Ferie/reise". Sett av en fast sum hver måned ved å opprette en fast overføring fra lønnskontoen din. Da har du alltid ekstra penger til å unne deg noe ekstra.

Les mer om sparekonto her

Spar til bolig

Det er dyrt å kjøpe bolig. For å lykkes med boligsparingen, er det viktig med gode sparevaner. Sett et mål om å spare en fast andel av inntekten hver måned, og sett opp fast sparing som overføres til en sparekonto samme tid hver måned. Hvis du er under 34 år og planlegger å kjøpe din første bolig, er Boligsparing for ungdom (BSU) en smart og risikofri spareform til bolig.

Les mer om BSU her

Spar i bolig

Som pensjonist får du lavere inntekt. Hvis du klarer å bli gjeldfri før pensjonsalderen, unngår du en stor utgiftspost. Det kan være lurt å planlegge for dette tidlig.

Kanskje må du øke det månedlige terminbeløpet og redusere nedbetalingstiden på lånet ditt? Når du har funnet ut hvor mye du klarer å nedbetale, kan du kontakte banken din for å endre nedbetalingsplanen. Du kan også vurdere å flytte til en billigere bolig når du blir pensjonist, og på den måten bli kvitt gjeld.

Les mer om boliglån her

Spar i fond

Hvis du ønsker å spare langsiktig, kan det være lurt å vurdere fond som en investeringsmulighet. Fond kan gi deg høyere forventet avkastning, og ved å ha en langsiktig investeringshorisont kan du redusere risikoen for tap. Det anbefales at du har en investeringshorisont på minst fem år, men helst på ti år eller mer. Å spare regelmessig i fond kan være en god strategi for å spare til pensjon eller større innkjøp. Du kan velge å spare enkeltbeløp eller opprette en spareavtale med månedlige trekk.

Les mer om fondssparing her

Planlegging for fremtiden

Fremtidsfullmakt

En fremtidsfullmakt gir deg en rekke fordeler:

  • Velg hvem som skal ivareta dine interesser
  • Formidle dine personlige ønsker
  • Bestem hva fullmektigene skal kunne gjøre
  • Personlig eller gjensidig fremtidsfullmakt
Les mer om fremtidsfullmakt

Samboerkontrakt

Med en samboerkontrakt vil dere få:

  • Bestemme hvilke utgifter som skal deles
  • Beregne nåværende eierandeler og justere ved behov
  • Få oversikt over egne og felles eiendeler
  • Få ryddige prosesser ved brudd
Les mer om samboerkontrakt

Digitalt testament

Et digitalt testament gir deg en rekke fordeler:

  • Registrering av forskudd på arv
  • Kontroll på hva som skal skje med ditt digitale innhold
  • Sikker oppbevaring digitalt
  • Full oversikt over din arvesituasjon
Les mer om digitalt testament

Jeg trenger å få litt orden på økonomien

Budsjett

Hvis du opplever økonomiske utfordringer og vil ta grep, er det flere ting du kan gjøre. Først og fremst bør du skaffe deg full oversikt over økonomien din. Dette kan du gjøre ved å sette opp et budsjett som viser alle inntektene og utgiftene dine. På denne måten kan du finne ut hvor pengene dine går, og se om det er mulig å kutte ned på noen utgifter. 

Kontroll over forbruket

En annen måte å tilpasse forbruket ditt på, er å tenke gjennom hva du egentlig trenger og hva som er unødvendige utgifter. Kanskje du kan redusere utgiftene dine ved å kutte ut små ting som kjøpekaffe og vann på flaske, eller ved å handle én gang i uka i stedet for daglig.

Test forbruket ditt med SIFOs kalkulator her

Det er også viktig å være bevisst på hvordan du bruker kredittkort. Hvis du bruker kredittkortet ditt, bør du alltid betale tilbake det du har lånt. Hvis ikke, risikerer du å få høye renter og gebyrer. Unngå å utsette betalinger ved kjøp og pass på å betale tilbake i tide.

Hvis du har flere smålån eller kredittkortgjeld flere steder, kan det lønne seg å samle disse i ett lån. Dette kan gi færre gebyrer og bedre oversikt over økonomien din.

Få innsyn i egne opplysninger hos Gjeldsregisteret her

Snakk med noen

Det viktigste er å være åpen om økonomien din og snakke med partneren din, venner og familie om situasjonen. Det er ingenting å skamme seg over, og det kan være en stor hjelp å få støtte og råd fra andre. Avtal gjerne et møte med våre rådgivere for å få bistand.

Kontakt oss om rådgivning

Jeg har allerede et gjeldsproblem

Bestem deg for å ta tak i situasjonen.

For å klare å komme ut av en økonomisk vanskelig situasjon, må du først innse at du har et problem og ta beslutningen om å gjøre noe med det. Få en god oversikt over situasjonen din så raskt som mulig. Jo mer du vet, desto lettere blir det å handle. Det kan også være lurt å være åpen med familien din, da det ofte kan gjøre situasjonen mindre belastende hvis man ikke holder det hemmelig. Forhindre deg selv fra å ta impulsive lån ved å registrere en frivillig kredittsperre hos et kredittopplysningsbyrå. Du kan fjerne sperren når du ønsker det.

Kontakt oss for rådgivning

Kontakt NAV for økonomisk rådgivning

NAV tilbyr gratis økonomisk rådgivning basert på dine behov. Hvis du føler deg fastlåst, kan du ringe 800 GJELD (telefonnummer 800 45 353) for å få veiledning over telefonen. Du kan få hjelp til å få oversikt over din økonomiske situasjon og sette opp et realistisk budsjett. Du kan også få hjelp til å forhandle med dine kreditorer og søke om utsettelse av betalinger.

Les mer om økonomisk rådgivning fra NAV her

Vær åpen med alle dine kreditorer

Kontakt kreditorene dine så raskt som mulig for å vise at du jobber med å finne en løsning og for å hindre at du pådrar deg nye kostnader i perioden du arbeider med å løse situasjonen din. Behandle alle kreditorer likt, med samme rente og informasjon. Gi en åpen oversikt over din månedlige økonomi og en total liste over dine kreditorer.

Hvis du har en oversikt over din betalingsevne (din inntekt minus forbruks- og boligutgifter), eller hvis du har mulighet til å øke inntekten din ved å selge en bil eller andre verdisaker, er det ofte mulig å inngå en betalingsavtale med kreditorene dine.

Vær konkret når du foreslår hvilke delbetalinger du kan gjøre på gjelden fremover. Erfaringen viser at de fleste kreditorer som ikke har pant i bil eller bolig, er villige til å finne en betalingsordning med deg.

Hvis du har flere smålån eller kredittkortgjeld på forskjellige steder, kan det lønne seg å samle disse i ett lån for å få færre gebyrer og bedre oversikt.

Få innsyn i egne opplysninger hos Gjeldsregisteret her

Se etter muligheter for å spare

Bruk et referansebudsjett for normalt forbruk for å se om du kan kutte noen kostnader i ditt daglige forbruk. Vurder også muligheter for å øke inntektene dine. Kan du forhandle om lønnen din? Har du noe du kan selge, for eksempel en bil, teknologi eller andre verdifulle gjenstander?

Test SIFOs kalkulator for referansebudsjett her

Har du noen spørsmål om din økonomi?

Hvis du tror du trenger hjelp med din økonomi, eller bare har noen spørsmål? Ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne!

Kontakt oss